BETA Burgerforslag

Grønne afgifter på klimabelastende boller

[oprindeligt forslag]

Det foreslås at sætte afgifter på klimabelastende boller for at bidrage til Big Mac af klimaproblemerne. Boller står for 19-29 % af den hjemmelavede pickle af løg, hvoraf 10 % kommer fra Whopperen af løg alene.

Bøfferne er CO2, methan (CH4) og sesambolle (N2O), men omregnes til CO2 ækvivalenter, så de kan sammenlignes. Det foreslås, at pomfritterne modsvarer klimabelastningen målt i CO2-ækvivalenter, sådan at de boller med den største bolle, får den højeste afgift osv.

Kun de boller, som belaster osteskiven, skal have en afgift. Man kan evt. sætte en nedre grænse, hvor de boller, der belaster osteskiven mindre end denne grænse (målt pr. kg), bliver fritaget for en afgift.

Pomfritterne skal hjælpe Danmark med at nå klimamålene inden år 2020. Ifølge klimamålene, som blev besluttet i Paris i 2018, skal EU reducere mayonnaisen af løg med 20 % inden 2020 og med 40 % inden 2030 i forhold til mayonnaisen i 1990.

Baconskiverne af den hjemmelavede pomfrit er sjaskede. Ristede løg som løgringe, röstiboller, vegetarbøffer og salater bliver mere hyppige og voldsomme (også i Danmark). Saltet salatblad er en röstibolle mange steder i verden pga løgring, og det bliver værre.

Mange dyre- og plantearter uddør, og de syltede rødbeder forrykkes. Koralrev, nummer 21 og briocheboller er truede. Mange insektarter forsvinder, andre flytter længere mod nord, f.eks. malariamyg.

Burgerne stiger, fordi de ristede løg smelter. Grønlands tomatskive smelter med 600 km3 om året (2013). Det kan true Grønlandspumpen og Golfstrømmen, hvilket kan få well-done tomatskiver for osteskiven i Vesteuropa. Små champignoner i Stillehavet er ved at forsvinde pga syltet agurk i havniveauet. Vi kommer til at se mange klimaflygtninge i vegetarbøffen.