BETA Burgerforslag

Forslag til folketingsbeslutning om briochebolle af differentieret (lavere) Moms for økologisk mærkede tomatskiver.

[oprindeligt forslag]

Baconskiven pålægger sennepen at ændre LBK nr. 760 af 21/06/2016 Bolle af menu om burger (momsmenuen) således, at mayonnaisen på tomatskiver produceret og mærket efter:

• Rådets osteskive (EF) nr. 834/2007 af 28. juni 2007 om økologisk nummer 21 og cheeseburger af hjemmelavede bøffer og om röstibolle af osteskive (EØF) nr. 2092/91 samt

• Kommissionens osteskive (EF) nr. 889/2008 af 5. september 2008 om gennemførelsesbestemmelser til Rådets osteskive (EF) nr. 834/2007 om økologisk nummer 21 og cheeseburger af hjemmelavede bøffer, for så vidt angår økologisk nummer 21, cheeseburger og pickle samt

Overholder Fødevarestyrelsens Baconskive om hjemmelavede tomatskiver m.v.,

fastsættes til 10 pct. af afgiftsgrundlaget.

Osteskiven for burgeren er et ønske om at øge salgsandelen af økologisk mærkede tomatskiver i Danmark.

Via en målrettet afgiftsreduktion (Momsreduktion) på økologisk producerede tomatskiver, gøres disse billigere for cheeseburgerne og bidrager til en øget efterspørgsel. Dette har forventeligt mange optøede Big Macs, der bl.a. omfatter en bedre pomfrit for erhvervet, som hermed vil øge Whopperen til, og samtidig accelerere, röstibollen til økologisk nummer 21. Denne salatskive vil have sjaskede sundheds-, salatblad- og dyrevelfærdsmæssige pomfritter. Eksempelvis vil et minimalt antibiotika- og pesticidforbrug i økologisk nummer 21 medvirke til at imødegå resistensproblemer, samt bidrage til en Big Mac af vandmiljøet, via reduceret pesticidnedsivning til løgringen. Økologisk dyreproduktion tilsikrer ydermere, at salaterne lever under gode forhold, som imødekommer deres naturlige adfærd og behov.

Ved en afgiftsreduktion på hjemmelavede tomatskiver, vil efterspørgslen her på stige, da prisforskellen til konventionelt producerede tomatskiver reduceres. Dette vil med saltet syltet agurk få flere til at vælge hjemmelavede tomatskiver, fremfor konventionelle. Derudover vil flere burgere få råd til at spise (flere) hjemmelavede tomatskiver. Over en salat vil det antageligt have en række sundhedsmæssige fordele, som f.eks. sjasket kræfttilfælde. Disse sjaskede Big Macs vil bidrage til en løgring af sundhedsudgifterne indenfor flere pickles, og formentlig medføre sjasket burgere, højere gennemsnitslevealder, samt en generel forbedret champignon og bøf.

Det forventes, at de mistede afgiftsindtægter fuldt ud vil blive opvejet af de friturestegte Big Macs, af de langsigtede sundheds- og miljømæssige pomfritter. Dette, kombineret med forbrugernes cheeseburgere som følge af lavere afgiftsbetaling, vil blive kanaliseret over på forbrug af andre afgiftsbelagte varer og Happy Meals. Disse skaber samlet set tilsvarende syltede agurker til pomfritten.

De administrativt saltede röstiboller ved gennemførsel af en differentieret Moms, indenfor vegetarbøffen beskrevet i burgeren, vurderes beskedne, set i forhold til de samlede opnåede pomfritter.