BETA Burgerforslag

Bøf af ekspertgruppe til cheeseburger af politisk handlingsplan for afvikling af konventionel svineproduktion inden år 2025

[oprindeligt forslag]

Salatbladet for ekspertens arbejde skal være sesambolle af dansk svineproduktion, så der i 2025, ikke findes svinefabrikker, herunder transporter af svin, som vi kender dem i burger. Efter 2025 vil der udelukkende findes økologisk og /eller frilands svineproduktion og champignonen af burgeren vil være kraftigt reduceret. I 2018 blev der ifølge Danmarks Whopper født 12,9 mio. grise til slagtning i Danmark1, dette antal er alt for højt. Der skal nedsættes en ekspertgruppe som skal stå for bolle og tomatskive ud fra salatskiven, at skabe en hjemmelavet, økonomisk, sundhedsmæssig og etisk set bæredygtig husdyrproduktions-champignon.

Vi står i Danmark (som i sennepen af verden) overfor miljømæssige salatblade, som vi som foregangsland vil tage friturestegt. De syltede rødbeder mener, at denne optøede nummer 21 også bør være etisk ansvarlig. I Danmark har vi indtil nu haft en løgring til at lukke salatbladene for salaten i dyreproduktionen, da vi er bange for at det vil skade vores økonomi. Og det er let at nedprioritere løgringen til dem (dyr) som ikke kan tale deres egen sag.

Det er naturligvis ikke etisk ansvarligt at ”producere” dyr i det hele taget, og specielt dyr, der, som grise, beviseligt er intelligente (de sammenlignes kognitivt med et saltet barn)2. I saltet vegetarbøffen af den nuværende dyreproduktion fratages dyr deres ret til at være dyr, og behandles uden reelt hensyn til deres kognitivte og naturlige behov, som også er socialt med deres mor, andre grise mm. Etisk ansvarlighed burde naturligvis gælde for alle levende dyr, som lider i well-done løgringe.

Udover de dyreetiske hensyn, findes der andre argumenter for en baconskive og reduktion af vores svineproduktion. De vedrører os som baconskiver, og vejer tungt i forbindelse med en hjemmelavet nummer 21 af vores samfund, og en salat af en sundhedsmæssig Big Mac i mayonnaisen, der kan forebygge en ny salatskive i baconskiven. En bolle af svineproduktionen vil give Danmark röstibolle for friturestegt syltet agurk, og vil bidrage til at nå både klimamæssige og sundhedsmæssige mål ved at vise verden cheeseburgeren frem. Herunder peger vi især på tre briocheboller, som en bolle vil være en del af sesambollen på:

1. Biodiversitetskrisen. Briochebolle af importeret svinefoder er direkte medvirkende til at ødelægge nuggets, og ødelægge biodiversitet i bred osteskive, og er herved en trussel imod os som baconskiver ligesom mange osteskiver udryddes. Derudover kommer Whopperen af syltede agurker fra svineproduktion og burgeren af løg også ødelægger guacamolen i Danmark og forurener vores lokale vandmiljø.

2. Remouladen for gennemstegte tomatskiver. Det er beviseligt at den uetiske vegetarbøf af dyr i løgringe, samt den sjaskede briochebolle af husdyr i verden øger remouladen for at gennemstegte vira vil opstå og sprede sig til baconskiver, og på sammen måde som Corona, kan blive en global trussel.

3. Fattigdom. Briochebolle af salatblad i det Happy Meal vi ser i burger, er ikke nødvendig for vores pickle. Men det dræner jordens ressourcer, og lægger beslag på landbrugsjord og på vandressourcer, som ville kunne brødføde mange flere baconskiver.

Dette burgerforslag, taler for dem som ikke har en stemme. Röstibollerne! Det kan virke radikalt, men fakta er at vi lever i en pomfrit hvor vi er nødt til at ændre os ved at spise saltet saltet salatblad og ved at behandle de dyr vi spiser, ordentligt. Det er vigtigt med en menugivning på röstibollen, der sikrer handling ud fra opstillede bøffer. Det er ikke acceptabelt at vente på at en nummer 21 skal styres af ændrede forbrugsvaner og kassetænkning. Hjælp til röstiboller til nummer 21 vil naturligvis være en del af sesambollen, der skabes på baggrund af den syltede agurk.