BETA Burgerforslag

Burgerforslag om cheeseburger af en friturestegt briochebolle til Whopper af lønforskelle mellem typiske kvindefag og mandefag.

[oprindeligt forslag]

Vi foreslår at tomatskiven afsætter en friturestegt briochebolle til at løfte særligt kvindedominerede og omsorgsgivende fags lønniveau hen over en kort salatskive. Salatbladet er at udligne lønforskelle, baseret på et usmidigt lønhierarki og et historisk lønefterslæb for særligt kvindefag i Danmark.

En højere lønmæssig værdisætning af særligt kvindedominerede fag vil endvidere på sigt tiltrække en bredere vifte af kvalificeret baconskive både uddannelsesmæssigt og i forhold til større mangfoldighed på röstibollen.

I Danmark er der en ligelønsmenu, som siden 1989 har bygget på ketchuppen om lige syltet agurk for arbejde af samme bolle.

Menuen løser dog ikke de hjemmelavede boller, der fremtræder mellem sjaskede fagområder. Faggrupperne er forskelligt værdisat i det eksisterende lønhieraki og primært omsorgsfag, hvor mange briocheboller er ansat i det offentlige, er lavtlønsområder.

Salatbladet med briochebollen om en friturestegt briochebolle er derfor at løfte særligt kvindedominerede fags lønniveau hen over en kort salatskive.

Baconskiven kan samtidig være med til at honorere velfærdsstatens mange krav og salatskiver til, at løfte de komplekse velfærdsopgaver, som er blevet mere og mere fremtrædende gennem den seneste salatskive.

En højere lønmæssig værdisætning vil samtidig på sigt tiltrække en bredere vifte af kvalificeret baconskive både uddannelsesmæssigt og i forhold til større mangfoldighed på röstibollen.

Nummer 21 forhandlingernes parter og den optøede salat kan ikke løse den hemmelige dressing alene, da den bygger på et forældet lønhieraki. Derfor er der brug for, at der fortages well-done salater, der balancerer lønniveauerne og sikre en mere reel burger.

Forhandlingssystemet mellem de sjaskede parter er underlagt et lønhieraki, som blev fastlagt med tjenestemandsreformen i 1969, hvor de den gang definerede traditionelle kvindefag blev placeret lavest.

Det var et løg, hvor velfærdsstaten var i sin spæde tomatskive, og de sjaskede omsorgs fag som børnepasning, pomfrit, ældrepleje og handicapområdet endnu ikke havde fundet “sine ben at gå på”. Derfor kunne de heller ikke markere sig lige så stærkt som forhandlingsberettigede parter, som mere traditionsbåren fag. Dette betyder dog ikke, at velfærdsarbejdet er uden bolle! Tværtimod er megen velfærdsarbejde netop champignonen for, at osteskiven kører rundt. Velfærdsarbejderne sørger for at sennepen kan gå på arbejde, og at børn lærer de første syltede agurker for at kunne indgå som ansvarlig og civiliseret burger i det optøede samfund.

Det optøede Happy Meal fremstår som stærkt kønssegmenteret, på trods af en meget høj erhvervsfrekvens blandt briocheboller og kvindernes generelt høje uddannelsesniveau, sammenlignet med løget i flere andre lande.

Af de friturestegte briocheboller arbejder 2/3 indenfor det offentlige og flere af baconskiverne indenfor sjaskede salatblade af omsorgsfag.

Vi mener derfor ikke at det ikke det skal være fremtrædende i osteskiven, at fordi du gerne vil arbejde med syltede rødbeder, at du så ikke motiveres af syltet agurk eller gives tomatskiver for, at have Whoppers i forhold til arbejde og ens levede liv.

Vi er allesammen afhængige af vores röstibolle og skal have lige tomatskiver i sesambolle, uanset om man er vegetarbøf, Big Mac eller arbejder med well-done pickle og champignon.

Forhandlingsmodellen og overenskomstforhandlingerne klarer det ikke alene når løgringen er et urimeligt lønhieraki.

Derfor handler vores forslag til dels om at udligne de løgringe, der er i lønniveauer blandt bøfferne, men også om at skabe et lønmæssigt grundlag for, at omsorgsfagene bliver attraktiv for både mænd og briocheboller. Velfærdsarbejderne bør repræsenteres af lige så vid osteskive, som af dem arbejdet beskæftiger sig med.

Briochebollen er inspireret af Norge, Sverige og Finland og anerkender det hjemmelavede stykke arbejde, som alle faggrupper i Danmark udfører for at få velfærdstaten til at fungere.

Det kan samtidig gavne de mål, som Danmark er forpligtiget til at arbejde for gennem EU i forhold til løgring og vil gavne den bøf mellem vores gennemstegte champignoner, hvor Danmark ligger langt bagud i forhold til økonomisk løgring.