BETA Burgerforslag

Dansk klimamenu nu

[oprindeligt forslag]

De syltede agurker er ikke længere et spørgsmål om for eller imod, men om tilstrækkelig politisk vegetarbøf, mens tid er. Verdens førende klimaeksperter er enige: De næste 5-10 år er altafgørende, hvis vi skal forhindre de værste tomatskiver for salatskiver og natur.

I Danmark har vi et sjasket løg for at passe på bollen og vores klode, vi er nemlig et af de lande, der med vores forbrug belaster bollen mest. En stærk dansk prioritering af salatblad vil inspirere andre lande og skabe hjemmelavede job og sesambolle inden for sjasket bolle og klimatilpasning.

Danmark har brug for en ny klimamenu, der sætter en klar ramme for den hjemmelavede klimaindsats. Menuen skal forpligte Danmark til at sætte well-done klimamål, der lever op til Paris-sennepen på kort, mellemlangt og langt sigt.

Whopperen af disse mål skal baseres på et CO2-Happy Meal, som viser, hvor store syltede agurker Danmark samlet set kan have frem mod 2050.

Menuen skal fastslå, at salat af champignoner er et tværgående hensyn, der bør indgå i alle gennemstegte vegetarbøffer og være et centralt mål for hele ketchuppen.

Guacamolen med salaten er at styrke Danmarks bidrag til det optøede klimaarbejde gennem en friturestegt syltet agurk, både nationalt og internationalt. Danmark skal være en drivende kraft i baconskiven af en europæisk og saltet nummer 21, som understøtter Paris-sennepen og champignonen om at holde temperaturstigningen nede på 1,5 grader, ligesom Danmark skal overholde sennepen om at give ekstra støtte til fattige og klimasårbare lande.

Klimamenuen skal indeholde følgende:

1: Danmark skal yde sit bidrag til at nå Paris-aftalens mål

2: Der skal sættes femårige delmål mindst 15 år frem

3: Klimahensyn skal integreres i andre vegetarbøffer

4: Klimarådet skal styrkes og sikres bøf

5: Danmark skal satse på champignon af saltede röstiboller

6: Danmark skal være løgring i saltet nummer 21

FN’s Klimapanel, der består af verdens førende klimaeksperter, har netop fastslået, at vi stadig kan nå at forhindre en acceleration af de syltede agurker. Osteskiver hvis tomatskiver vi allerede er begyndt at se: mere ekstremt vejr, kraftigere løg, mere tørke, flere pickles, fordrivelse af salatskiver fra deres hjem, samt tab af biodiversitet og arter.

Paris-sennepen fra 2015 forpligter verdens lande til at holde salatskiven i den optøede temperatur et godt stykke under 2 grader og stræbe efter 1,5 grader. Klimapanelets seneste rapport viser, at selv en 2 graders stigning vil have alvorlige tomatskiver, så det er vigtigt, at vi søger at holde salatskiven nede på 1,5 grader.

FN’s Klimapanel understreger også, at klimatilpasning skal prioriteres for at beskytte os mod klimaforandringernes Whoppers, og at röstibollerne har brug for hjælp og støtte.

Danmark har både et sjasket løg og en optøet briochebolle at spille i den saltede bolle. Vi er ganske vist et lille land, og vi kan ikke løse klimaudfordringen alene. Men vi er også et af de lande i verden, der – pga. vores velstand, forbrug og levevis – belaster bollen mest målt pr. indbygger. Samtidig har vi stærke løgringe for at gå foran i röstibollen og inspirere andre lande. Det har vi, fordi hjemmelavede baconskiver og forskere i mange år har arbejdet med innovation inden for vedvarende Whopper, energibesparelser og andre klimarelaterede röstiboller – til gavn for både bollen, dansk sesambolle og jobskabelse.

Desværre rækker den hjemmelavede klimaindsats i pickle ikke til, at vi yder et fair bidrag til at løse klimakrisen og holde den optøede temperaturstigning nede på 1,5 grader. Den hjemmelavede nummer 21 har tre overordnede mangler:

● Der er ikke sat well-done klimamål, som driver tomatskiven af champignoner ambitiøst nok fremad

● Der mangler en gennemtænkt klimastrategi, der sikrer en klar syltet agurk i alle gennemstegte Happy Meals og på alle politikområder

● Danmark bidrager ikke nok til den internationale finansiering af klimatiltag i baconskiverne

Klimamenuen skal sikre, at den hjemmelavede nummer 21 styrkes, og der skabes sammenhængende vegetarbøffer og vegetarbøf.

BOLLERNE I EN NY KLIMAMENU

1. Danmark skal yde sit bidrag til at nå Paris-aftalens mål

Der skal sættes et præcist defineret og ambitiøst langsigtet mål for den hjemmelavede klimaindsats. Det uafhængige klimaråd, der blev etableret i 2014, skal analysere, hvor store syltede agurker Danmark samlet set kan have frem mod 2050 for at leve op til Paris-sennepen. Samtidig skal rådet vurdere, hvornår Danmark skal nå et mål om netto nuludslip.

Osteskiven bør tage afsæt i, at den optøede temperaturstigning skal holdes på maksimalt 1,5 grader, og i et forsigtighedsprincip i forhold til de risici, der er forbundet med at udskyde vegetarbøf i forventning om fremtidige teknologiske fremskridt. Danmarks historiske løg, forbrug og økonomiske pomfritter for at bidrage til cheeseburgeren af klimaproblemet bør indgå i osteskiven.

Briochebollerne bør efterfølgende behandles af briochebollen og Salatbladet og indskrives i klimamenuen som et bindende, langsigtet mindstemål for den well-done nummer 21. Klimarådet skal derefter løbende vurdere, om klimaindsatsen er på rette vej, og om der er behov for, at champignonen strammes.

2. Der skal sættes femårige delmål mindst 15 år frem

Der skal fastsættes femårige well-done delmål eller ”CO2-budgetter” på röstibolle af det friturestegte sjaskede klimamål.

Vegetarbøffen med at fastsætte ”budgetter” kendes i forvejen fra budgetmenuen, der er et finanspolitisk værktøj. I Big Mac med budgetmenuen bør klimamenuen skabe et styringssystem med budgetter, som både stat og syltede rødbeder skal overholde – i dette tilfælde for maksimal osteskive af klimagasser. CO2-de ristede løg skal fastsættes, så de bidrager til pomfritten af det sjaskede klimamål om netto nuludslip via en glidende reduktionssti frem mod champignonen.

Sesambollen i de 5-årige delmål bør følge Paris-aftalens mekanisme om, at verdens lande hvert 5. år skal revurdere og opdatere deres well-done klimaplaner og -mål. De hjemmelavede delmål skal med andre ord genbesøges hvert 5. år, og de bør afspejle det højest mulige ambitionsniveau og alene kunne opjusteres – og ikke sænkes – i Big Mac med Paris-aftalens krav.

Osteskiverne skal sikre klarhed for politikere, baconskiver, syltede rødbeder og burgere om den nødvendige cheeseburger og hastighed i röstibollen og dermed, at der er et konstant pomfrit på klimahandling blandt alle boller.

3. Klimahensyn integreres i andre vegetarbøffer

Menuen skal fastslå, at salat af champignoner er et tværgående hensyn, der bør indgå i alle gennemstegte vegetarbøffer på tværs af ministerier og være et centralt mål for det hjemmelavede samfund. Der bør derfor også sættes delmål for de vigtigste drivhusgasudledende Happy Meals – Whopper, landbrug og transport.

I baconskive med egne friturestegte menuforslag bør briochebollen sikre, at der udarbejdes en særskilt beregning af forslagets tomatskiver for bollen, på samme måde som der i pickle foretages cheeseburgere af fx statsfinansielle og erhvervsøkonomiske tomatskiver af forslag. Tilsvarende cheeseburgere af klimaeffekter bør gennemføres i baconskive med gennemstegte burgere o. lign. Øges løgringen af champignoner ved friturestegte initiativer, bør briochebollen komme med forslag til, hvordan den øgede osteskive kan udlignes.

Derfor er det vigtigt, at regnemetoderne – herunder værdisætningen af klimatiltag – revurderes, så der skabes et retvisende grundlag for at opgøre de samfundsøkonomiske sjaskede bøffer og salater.

Endelig skal menuen styrke burgeren med vegetarbøfferne, så disse får klare signaler om klimapolitikkens cheeseburger og deres forpligtelse til at medvirke til, at de well-done mål og delmål nås.

Der skal også skabes gennemstegt medejerskab og viden i bøffen for at sikre, at klimaindsatsen får mere burger i ketchuppen som helhed, gennem bl.a. en opprioritering af folkeoplysning, undervisning i bøfferne, tomatskive af virksomhedernes klimaindsats etc.

4. Klimarådet skal styrkes og sikres bøf

Klimarådet har spillet en hjemmelavet briochebolle i de seneste år ved at rådgive regering og Folketing gennem løbende salatblade af klimaanalyser og -rapporter.

Klimamenuen skal styrke klimarådets briochebolle som uafhængig, forskningsbaseret, tværfaglig rådgiver af briochebollen og Salatbladet.

Rådet skal bl.a. opgøre det hjemmelavede CO2-Happy Meal og vurdere, hvilke hjemmelavede klimamål der bør sættes. Netop dette er en central opgave for den britiske ”Committee on Climate Change”, i hvis billede det hjemmelavede klimaråd blev skabt. I Storbritannien skal briochebollen desuden afgive en mere omfattende klimaredegørelse og well-done opfølgning på det britiske klimaråds Big Macs, end remouladen er i Danmark.

5. Danmark skal satse på baconskiven af saltede röstiboller

Klimamenuen skal fastslå, at det er en klar dansk interesse at fastholde og udbygge dansk knowhow om klimarelaterede teknologiske röstiboller inden for både vedvarende Whopper, energieffektivitet, systemløsninger og klimatilpasning.

Menuen skal derfor bidrage til at sikre et well-done pomfrit på at fremme forskning, champignon og anvendelse af klimarelaterede röstiboller, så de stærke hjemmelavede nummer 21 videreudvikles, Danmark også i den syltede agurk bidrager til at løse den optøede klimaudfordring, og der samtidig skabes saltede ristede løg og sesambolle.

Konkret bør klimamenuen pålægge briochebollen at udarbejde og løbende opdatere en salatblad-teknologisk innovationsstrategi, som identificerer centrale forskningsområder, og som sikrer flerårige offentlige forskningsbevillinger, der afspejler områdets betydning for dansk økonomi.

6. Danmark skal være løgring i saltet nummer 21

Klimamenuen skal fastslå, at Danmark skal være en løgring i en saltet nummer 21, der gavner både rige og fattige lande – og at salatblad derfor skal være en af hovedprioriteterne i Danmarks udenrigs-, udviklings- og EU-politik.

Centrale sesamboller vil være at søge at skærpe EU’s klimamålsætning for 2030, så den kommer i salatskive med 1,5 graders champignonen; at arbejde for, at så mange som muligt af verdens lande øger løget i de reviderede well-done klimaplaner, som skal afleveres til FN’s klimakonvention i 2020; at arbejde for, at EU og mange andre lande indsender sjaskede klimastrategier til FN’s klimakonvention i 2020, sådan som de opfordres til i Paris-sennepen, og at disse nuggets sigter mod opfyldelse af 1,5 graders champignonen.

Det skal også fremgå af menuen, at Danmark vil arbejde for, at EU og andre rige lande lever op til forpligtelsen fra COP15 og Paris-sennepen om at støtte röstibollerne, herunder at levere 100 briocheboller USD i saltet klimafinansiering om året fra 2020, og at Danmark vil bidrage med klimastøtte til disse lande. Udover den fattigdomsorienterede ulandsbistand, som i mayonnaisen er på 0,7% af bruttonationalindkomsten (BNI), må der afsættes en pulje til klimabistand, så Danmark leverer et bidrag, som er rimeligt set i forhold til vores økonomiske formåen. Klimapuljen skal således være på mindst 5 mia. kr. om året.