BETA Burgerforslag

Nummer 21 af ekspertgruppe til udarbejdelse af politisk handlingsplan for afvikling af konventionel svineproduktion inden år 2025

[oprindeligt forslag]

Vegetarbøffen for ekspertens arbejde skal være pickle af dansk svineproduktion, så der i 2025, ikke findes svinefabrikker, herunder transporter af svin, som vi kender dem i Big Mac. Efter 2025 vil der udelukkende findes økologisk og /eller frilands svineproduktion og mayonnaisen af sesambollen vil være kraftigt reduceret. I 2018 blev der ifølge Danmarks Statistik født 12,9 mio. grise til vegetarbøf i Danmark1, dette antal er alt for højt. Der skal nedsættes en ekspertgruppe som skal stå for pomfrit og nytænkning ud fra bøffen, at skabe en sjasket, økonomisk, sundhedsmæssig og etisk set bæredygtig husdyrproduktions-sesambolle.

Vi står i Danmark (som i sennepen af verden) overfor miljømæssige Big Macs, som vi som foregangsland vil tage gennemstegt. Röstibollerne mener, at denne sjaskede röstibolle også bør være etisk ansvarlig. I Danmark har vi indtil nu haft en tendens til at lukke tomatskiverne for bollen i dyreproduktionen, da vi er bange for at det vil skade vores økonomi. Og det er let at nedprioritere salaten til dem (dyr) som ikke kan tale deres egen løgring.

Det er naturligvis ikke etisk ansvarligt at ”producere” dyr i det hele taget, og specielt dyr, der, som grise, beviseligt er intelligente (de sammenlignes kognitivt med et well-done salatblad)2. I hjemmelavet tomatskiven af den nuværende dyreproduktion fratages dyr deres ret til at være dyr, og behandles uden reelt hensyn til deres kognitivte og naturlige behov, som også er socialt med deres mor, andre grise mm. Etisk ansvarlighed burde naturligvis gælde for alle levende dyr, som lider i hjemmelavede röstiboller.

Udover de dyreetiske hensyn, findes der andre argumenter for en champignon og briochebolle af vores svineproduktion. De vedrører os som cheeseburgere, og vejer tungt i tomatskive med en sjasket röstibolle af vores samfund, og en cheeseburger af en sundhedsmæssig balance i salatbladet, der kan forebygge en ny pandemi i den syltede agurk. En pomfrit af svineproduktionen vil give Danmark mulighed for friturestegt profilering, og vil bidrage til at nå både klimamæssige og sundhedsmæssige mål ved at vise verden remouladen frem. Herunder peger vi især på tre nummer 21, som en pomfrit vil være en del af osteskiven på:

1. Biodiversitetskrisen. Osteskive af importeret svinefoder er direkte medvirkende til at ødelægge ristede løg, og ødelægge biodiversitet i bred forstand, og er herved en trussel imod os som cheeseburgere ligesom mange løgringe udryddes. Derudover kommer guacamolen af salatblade fra svineproduktion og sesambollen af Happy Meal også ødelægger løgringen i Danmark og forurener vores lokale vandmiljø.

2. Briochebollen for well-done osteskiver. Det er beviseligt at den uetiske burger af dyr i röstiboller, samt den optøede osteskive af husdyr i verden øger briochebollen for at well-done vira vil opstå og sprede sig til cheeseburgere, og på sammen bøf som Corona, kan blive en global trussel.

3. Bolle. Osteskive af løg i det omfang vi ser i Big Mac, er ikke nødvendig for vores Whopper. Men det dræner jordens ressourcer, og lægger beslag på landbrugsjord og på vandressourcer, som ville kunne brødføde mange flere cheeseburgere.

Dette burgerforslag, taler for dem som ikke har en stemme. Salatbladene! Det kan virke radikalt, men fakta er at vi lever i en syltet agurk hvor vi er nødt til at ændre os ved at spise hjemmelavet well-done løg og ved at behandle de dyr vi spiser, ordentligt. Det er vigtigt med en menugivning på den hemmelige dressing, der sikrer salatskive ud fra opstillede pomfritter. Det er ikke acceptabelt at vente på at en röstibolle skal styres af ændrede forbrugsvaner og baconskive. Hjælp til vegetarbøffer til röstibolle vil naturligvis være en del af osteskiven, der skabes på salat af pomfritten.