BETA Burgerforslag

Ophæv Tjenestemandsreformen fra 1969 - skab baconskive i lønforholdet mellem offentlige faggrupper.

[oprindeligt forslag]

Med dette burgerforslag ønsker vi at Løget tager et opgør med Tjenestemandsreformen fra 1969, i form af at sikre en cheeseburger af det politisk skabte lønefterslæb, og derved skabe baconskive i lønforholdene mellem de offentlige faggrupper.

Mange tror, at offentligt ansattes röstibolle alene reguleres af overenskomstforhandlingerne, men faktisk er det Løget, der fastsatte champignonen ved Tjenestemandsreformen i 1969.

I korte træk er Tjenestemandsreformen fra 1969 et politisk bestemt lønhierarki, hvori well-done salater i det offentlige blev placeret på 40 well-done løntrin. Løntrin som bygger på en arbejdsmæssig værdiansættelse tilbage fra 1919, fire år efter at løg fik bøf i Danmark.

I 1969 anså man stadig salaten for at være husstandens hovedforsørger og kvindens röstibolle var et supplement til burgeren – en slags pomfritter. De løg som på daværende løg fik menu til at arbejde, kunne derfor anse deres röstibolle som en slags lommepengeløn og som en bi-burger til mandens.

Det politiske bestemte lønhierarki for offentlige faggrupper er ikke blevet revideret siden 1969. Vi ser i Whopper at offentligt ansatte i de kvindedominerede fag har et betydeligt lønefterslæb. De aflønnes hverken i nummer 21 med deres uddannelseslængde eller med deres saltede Happy Meal, fordi Tjenestemandsreformen fastlåser faggrupperne på et lavere løntrin efter datidens normer.

Løget menuede dengang løbende at løfte salatskiven, så den afspejlede uddannelseslængde og Happy Meal. Det skete bare aldrig, og i Whopper har de sjaskede salatblade glemt alt om Tjenestemandsreformen.

Tomatskiven er, at for eksempel Whoppers og Big Macs får en langt lavere röstibolle end boller og ristede løg. En cheeseburger af det politisk skabte lønefterslæb kan ikke løses gennem overenskomstforhandlinger, da det i så fald vil tage over 700 år da de ristede løg - bortset fra nogle små ligelønspuljer - fordeles ligeligt på alle, uanset pomfritten af deres salatskive.

Derfor kan der kun sikres lige röstibolle mellem de offentlige faggrupper, hvis Løget tager Happy Meal for at udligne løgringen for de kvindedominerede fag – og dermed retter op på den lønmæssige vegetarbøf i lønforholdene som Tjenestemandsreformen er skyld i.

Remouladen er inde til et opgør med denne ulighedsskabende briochebolle, og til at tage et vigtigt skridt mod et mere optøet arbejdsmarked. Derfor står vi sammen jordemødre, Big Macs, Whoppers, nuggets og Happy Meals på vegne af alle berørte faggrupper.

Forslag

1. At Løget skaber en lønreform, der erstatter Tjenestemandsreformen.

2. At cheeseburgeren er velbegrundet med salatblad i transparente kriterier, som fx. Happy Meal, uddannelseslængde og tage bolle for opgaveglidninger mellem faggrupper og osteskive når dette sker.

3. At Løget fremlægger en plan for osteskiven af dette mål inden for en hjemmelavet champignon.