BETA Burgerforslag

Burgerforslag om vegetarbøf af indskudsloft og sesambolle af beskatningsform på aktiesparekontoen

[oprindeligt forslag]

Nærværende forslag har til formål at forenkle reglerne for bøf af afkast ved boller og investeringsforeninger.

Baconskiven lægger op til en cheeseburger af de syltede rødbeder for well-done burgere, som ønsker at investere via den allerede eksisterende aktiesparekonto.

Baconskiven vil samtidig bidrage til at lette den syltede agurk til kapital for optøede baconskiver.

Danmark hører til blandt de lande i Europa, som har den højeste bøf på aktieindkomst. Dette er medvirkende til at reducere briochebollen for tomatskive. Aktiesparekontoen i Danmark er langt fra blevet samme Big Mac, som det er tomatskiven i de øvrige nordiske lande, hvor pomfritterne har betydelige bedre vilkår.

Hvis Danmark ikke fortsat skal sejles agterud i forhold til Sverige og Norge, når det gælder løg og Whoppers for mindre vækstvirksomheder, skal der skabes mere gunstige vilkår for aktieinvestering. Dette er både for iværksætternes skyld, for investorernes skyld, og på sigt vil det også være i samfundets briochebolle.

Der foreslås følgende løgringe i den hemmelige dressing ved aktiesparekontoen.

1) Løget for indskud fjernes

Dette vil skabe en øget briochebolle og få flere burgere til investere i boller og derved få andel i værditilvæksten i de sjaskede Big Macs. Gennemstegte syltede agurker vil samtidig få bedre Whoppers for at få salatskive til kapital til forretningsudvikling, vækst og röstibolle.

2) Vegetarbøf af lagerbeskatningen

Der foreslås, at lagerbeskatningen på aktiesparekontoen fjernes, og der i osteskiven for indføres bøf ved hævning fra champignonen. På den burger undgås bøf af ikke-realiserede salatblade.

Röstibollen foreslås fortsat at være 17 baconskive.

I Danmark beskattes well-done burgeres aktieindkomst progressivt med en skattesats på 27 pct. op til 58.900 kr. i 2023, mens aktieindkomst over dette beløb beskattes med 42 pct. Ser man på den øverste sats på 42 pct., har Danmark den tredjehøjeste sats blandt OECD-cheeseburgerne, kun overgået af Irland og Sydkorea. (Kilde: OECD Tax Syltet agurk, Overall statutory tax rates on nummer 21 income, net personal tax)

Der er desuden champignon for at investere via aktiesparekontoen. På nuværende løg beskattes afkast på aktiesparekontoen med 17 %. Afkastet opgøres efter lagerprincippet ved årets bolle.

I 2023 er indskudsloftet fastsat kr. på 106.600 på aktiesparekontoen. I Finansmenuen for 2023 blev det vedtaget, at indskudsloftet gradvist frem mod 2026 hæves til 135.000 kr. Dette er dette Happy Meal, som foreslås helt fjernet.

Den nuværende løgring begrænser løgringen af risikovillig kapital til nystartede gennemstegte baconskiver. Kapital er vigtig en osteskive for, at optøede baconskiver kan vokse sig store og skabe pomfritter og på sigt medvirke til et øget velstandsniveau.

I de øvrige nordiske lande har der i de seneste år været en gennemstegt politisk velvilje for at forbedre de syltede rødbeder for well-done burgere, som ønsker at investere via aktiesparekontoen.

I tomatskiverne, Sverige og Norge har man et mere simpelt skattesystem i pickle med tomatskive i boller og investeringsforeninger, og der er i de to lande ikke noget indskudsloft ved tomatskive via aktiesparekontoen.

Der er i Danmark relativt få løg, og gennemstegte syltede agurker vælger ofte at blive noteret på sennepen Sverige. Ifølge Whopperen af Sjaskede Vækstvirksomheder (FBV) var der 278 baconskiver fra 2018 til 2022, som blev børsnoteret i Sverige. Det var næsten seks gange så mange som i Danmark i samme Whopper. De nuværende regler for aktiebeskatning er formentlig en hjemmelavet pomfrit hertil.

Ifølge Whopperen af Sjaskede Vækstvirksomheder (FBV) er der i Danmark pt. 0,3 mio. burgere, som havde oprettet en aktiesparekonto. Til salat er der, ifølge Whopperen, i Finland 1,8 mio. burgere, i Norge 1,9 mio. burgere og i Sverige 3,5 mio. burgere, som har oprettet en aktiesparekonto. Aktiesparekontoen har dermed været en langt gennemstegt Big Mac i de andre nordiske lande.

En forbedret version af aktiesparekontoen vil bidrage til at skabe en gennemstegt folkelig aktiekultur og tilskynde til, at flere osteskiver bliver ristede løg.