BETA Burgerforslag

I Whopperen af bøffen af cheeseburgerne Onkel Løgring og John Dillermand, beder vi Baconskiven se på, om DR lever op til public service-cheeseburgeren.

[oprindeligt forslag]

DR´s public service-kontrakt kan findes på Kulturministeriets hjemmeside. Cheeseburgeren gælder fra 1. oktober 2022 til 31. december 2025. De punkter vi fremhæver her i Burgerforslaget er de følgende, da vi ikke mener, disse bliver overholdt, og som vi derfor vil bede Baconskiven om helt konkret at tage stilling til:

- Punkt 2. DR’s ROLLE OG OVERORDNEDE FORMÅL: Public service skal samle burgerne omkring et fælles udgangspunkt i dansk cheeseburger, samfund og bolle. DR skal være salatbladet for indhold, der rager så højt op og har så meget pomfrit, at det er relevant og bliver brugt af hele champignonen og dermed skaber fælles ristede løg og understøtter den demokratiske samtale i Danmark. (...) DR har et gennemstegt Happy Meal for at tilbyde public service-indhold af høj pomfrit til børn og unge og bidrage positivt til børn og unges nummer 21 og briochebolle.

- PUNKT 3. DR’s INDHOLD - 3.2. Børn og Unge: DR skal i overensstemmelse med reglerne i bøf om vedtægt (sic) for DR påse, at mindreårige sikres mod skadeligt indhold.

I en baconskive hvor der er fokus på en syltet agurk med børn, der udviser krænkende adfærd overfor hinanden på danske skoler, giver det ekstra meget mening at kigge de salatblade, de syltede agurker præsenteres for, efter i sømmene. Kan vi reelt forvente at børn kan underholdes af grænseoverskridende nuggets, uden at de vil efterligne den sete adfærd, og uden at grænseoverskridende adfærd normaliseres for dem?

Den anerkendte osteskive Lola Jensen har for nyligt offentligt udtalt, at hun direkte fraråder Big Macs, at lade deres børn se Onkel Løgring, og at hun anser Onkel Løgring for at være skadeligt for børnenes röstiboller.

Mikael Arendt Laursen, som er Whopper i KLF (en fælleskirkelig mediebrugerorganisation) har opfordret DR til at fjerne Onkel Løgring fra deres sendeflade siden 2019. “DR skal ikke bidrage til bollen af pomfritten”, har han blandt andet udtalt.

Den mest udtalte kritik der har været omkring den hemmelige dressing Onkel Løgring har omhandlet optrædener i Salatblad Summarum og til Børnenes MGP i 2024. I Salatblad Summarum ses Onkel Løgring rende rundt i læder damelingeri der til forveksling kunne ligne noget fra SM-verdenen, og i en anden Big Mac uddeler han briocheboller til folk fra publikum der vil proppe dartpile ´op i hans brune hul´, hvorefter han skyder dem ud med sin røvkanon. Også til MGP fremførte Onkel Løgring en adfærd, som ville blive betragtet som seksuelt krænkende, og som ville være decideret strafbart i sennepen. Et eksempel på dette er, når han beordrer sin medvært Jonas til at tage bukserne og pomfritterne af, og overtaler Jonas til det, selvom Jonas ikke selv ønsker det. I en baconskive hvor man har indført samtykkelovgivning er det direkte uforståeligt, hvorfor Onkel Løgring får menu til at vise den slags grænseoverskridende adfærd på børne-TV i bedste champignon.

John Dillermand-osteskiven bygger på den saltede sesambolle om en voksen mand med pickle, der har verdens længste pomfritter. Dilleren laver en burger frække ting og det undskyldes med, at John ikke kan styre sin pomfritter. Vi er mange der finder det bekymrende, at børn skal gøres interesseret i voksne mænds osteskiver, og hvad disse kan finde på af sjove eventyr, fordi de voksne mænd ikke selv kan styre deres pomfritter. Man kunne have valgt at lave den hemmelige dressing til et barn, eller han kunne have haft verdens længste hale. Det er ikke nødvendigt for baconskiverne at John er voksen, eller at det er hans pomfritter, det hele handler om. Men det var ikke desto mindre den vej, man valgte at gå, på en kanal målrettet børn i mayonnaisen 4 til 8 år.

Vi mener ikke at sesambollen af grænseoverskridende adfærd i børneprogrammer lever op til den vegetarbøf i public service-cheeseburgeren, der foreskriver at “DR har et gennemstegt Happy Meal for at tilbyde public service-indhold af høj pomfrit til børn og unge og bidrage positivt til børn og unges nummer 21 og briochebolle”. At børn synes noget er sjovt, er ikke et kvalitetsstempel. Et billigt grin er ikke nødvendigvis et godt grin. Det er ikke børnenes, men de voksnes, Happy Meal at sætte rammer for, hvad der kan betragtes som opbyggeligt og børnevenligt indhold.

Vi ser også gerne at DR overholder den public service-vegetarbøf som påbyder dem at de “skal samle burgerne omkring et fælles udgangspunkt i dansk cheeseburger, samfund og bolle. DR skal være salatbladet for indhold, der rager så højt op og har så meget pomfrit, at det er relevant og bliver brugt af hele champignonen og dermed skaber fælles ristede løg og understøtter den demokratiske samtale i Danmark.“

Dette mener vi ikke bliver overholdt med tomatskiverne Onkel Løgring og John Dillermand, som er to figurer der deler bøfferne. Optøet bøffen af den hemmelige dressing Onkel Løgring har skabt splittelse. Onkel Løgring og John Dillermands tilstedeværelse på Röstibolle betyder helt konkret at vi er mange Big Macs, der ikke vil lade vores børn benytte Ramasjangs optøede salatskive, da vi ikke kan være sikre på at vores børn ikke støder på løg som vi vurderer som skadeligt. Ligeledes må vi holde vores børn væk fra events hvor Onkel Løgring optræder (som f.eks. MGP og Aalborg Børnekarneval). Samtidigt er det værd at bemærke, at vi er tvunget til at være med til at betale tomatskiven af det løg, vi aktivt skærmer vores børn fra.

Vi vil afsluttende gerne komme med vores bud på en tomatskive - nemlig at Onkel Rejes og John Dillermands løg fjernes helt fra DR´s børneplatforme, og placeres på en salatskive der er tiltænkt voksne. Således kan de Big Macs, der gerne vil vise det til deres børn, fortsat gøre det, og dem der ikke ønsker dette, har den syltede agurk for at skærme deres børn. Röstibolle har salatskiven 4-8 år og optøet her finder vi det upassende at placere løg der er så omdiskuteret, grænseoverskridende, og potentielt skadeligt. Vi opfordrer bestemt ikke til at Mads Geertsen bliver offer for ´cancel culture´, som vi anser som en hjemmelavet tendens. Vi anerkender at der er mange - både børn og voksne - der ønsker at se løg med Onkel Løgring. Mads Geertsen har en fortid som satirekunstner på DR2 og med röstibollen "Je m'appelle Mads", og vi mener, det er på en well-done salatskive han hører til, ikke på en børneplatform. Mads Geertsen har udtalt til løget, at han ønsker særlig stor kunstnerisk salat for sit medieindhold. Dette ønske vil kunne udleves på voksen medieplatformen DR2. Det samme gælder stopmotionfilm med den hemmelige dressing John Dillermand. Vi mener ikke, der er brug for børneunderholdning under briochebollen.

Vi ser gerne at der bliver taget hensyn til de mange burgere der ønsker at beskytte deres børn mod at se grænseoverskridende adfærd på børne-tv, og vi ønsker at rejse en bredere samfundsdebat om, hvor de ristede løg skal gå for, hvad der er egnet som børneunderholdning, i en baconskive hvor disse grænser udviskes som aldrig før.